umorzenie podatku dla ZBK raz jeszcze...

Moderator: MOD

umorzenie podatku dla ZBK raz jeszcze...

Postprzez luk166 » 20 Maj 2007, 22:10

od jakiegoś czasu na stronie ladek.pl jest sprawozdanie ZBK za 2006. http://bip.biuletyn.info.pl/php/pobierz ... id_dok=494

Tam zarząd ZBK-u pisze o różnych sprawach, ale również o podatkach i czytamy (str. 6):

b) Dotacje z budżetu Gminy.
Także ustalane są przez Radę Miejskę. ZBK wielokrotnie występował o przyznanie dotacji
(przedmiotowych i celowych) na etapie planowania budżetu bez efektu. Pomoc dla ZBK miała
miejsce w ostatnich dwóch latach w postaci umorzenia podatku od nieruchomości. Umorzenie
dotyczyło działu wodociągów i działu kompostownia. W efekcie zakupiono sprzęt umożliwiający
normalne funkcjonowanie działu wodociągów (koparka) i uzyskano dodatni wynik na kompostowni,
lecz jest to przysłowiowa kropla w morzu potrzeb.

i ja sobie tak myślę:
ZBK chciał dotację i jej nie dostał - o dotacja decyduje rada
ZBK dostał umorzenie - o umorzeniu decyduje Burmistrz

i ja sobie tak myślę
1. jak Burmistrz zaopiniował wniosek ZBK o dotację?
2. po co rada, skoro można ominąć jej decyzję - niechęć do pomocy ZBK poprzez decyzję Burmistrza?
3. czy Burmistrz miał faktycznie radę za sobą skoro musiał "dać" ZBK w ten właśnie sposób?
4. czy (jeśli ja dobrze rozumiem sposób przyznawania subwencji dla gmin przez państwo - czytaj w wątku http://www.ladek.eu/viewtopic.php?t=85) był to gospodarny i rozsądny sposób pomocy ZBK ?? czy nie taniej dla gminy było dać dotację?

to pytania do radnych zeszłej kadencji - kilku jest jednak obecnie radnymi, forum chyba czytaja, mogą odpowiedzieć?

no i pytanie zasadnicze, czy potrzebny jest zakład budżetowy zajmujacy się tymi sprawami w Lądku? czy nie można kupić tych samych usług "na zewnątrz" - taniej, bez konieczności dotowania ? Przecież prace "operacyjne" będą wykonywały i tak osoby miejscowe więc argument bezrobocia jakoś mnie nie przekonuje.

Słowem,
Pomoc dla ZBK miała
miejsce w ostatnich dwóch latach w postaci umorzenia podatku od nieruchomości.

tylko że skoro miałaby to być pomoc to powinna byc zaakceptowana przez radę.....
Łukasz Fil
gadu-gadu 3642100
luk166
Aktywny Użytkownik

Dołączenie: 19 Lip 2006, 09:32
Miejscowość: Lądek-Zdrój

Postprzez caveman73 » 23 Maj 2007, 20:27

Zyta G. załatwi sprawy zakładów budżetowych ustawą, więc możemy się nie martwić...ZBK jako takiego tworu nie będzie.
Jeśli chodzi o śmieci gmina musi tylko zająć się składowaniem odpadów (zgodnie z ustawą) więc to może wziąć podmiot prywatny, zieleń bez jakichkolwiek problemów może wziąć ktoś prywatny, sprzątanie miasta również...pytanie tylko, czy będzie zatrudniał tyle ludzi co teraz, czy będzie zatrudniał w ramach robót interwencyjnych bezrobotnych, prowadził odrabianie służby wojskowej itd, zostają jeszcze wodociągi ale dostawa wody i odbiór ścieków to tzw zadanie własne gminy więc prawdopodobnie zostanie spółką gminy...no może spółką pracowniczą.
Niestety zastanawiam się to bardzo nad ludźmi pracującymi w tej firmie. Ja niestety zwolniłbym 80% stanu załogi kupiłbym sprzęt i robił tą samą robotę
caveman73

Dołączenie: 28 Lis 2006, 12:53

Postprzez luk166 » 05 Cze 2007, 22:39

ja tam nie jestem jakimś zadeklarowanym przeciwnikiem własności publicznej czy to państwowej czy komunalnej - to taki aspekt mojej lewicowości ;).
Chcę jednak skuteczności i transparentności - w tym pomóc może forma prawna a nie własność.
Po prostu spółki prawa handlowego - nawet będące własnością publiczną podlegają odpowiednim rygorom i wydaje się że jest to lepszy sposób na prowadzenie działalności przy zachowaniu kontroli władz publicznych w aspektach strategicznych danego przedsiębiorstwa.
Łukasz Fil
gadu-gadu 3642100
luk166
Aktywny Użytkownik

Postprzez kandydat » 06 Cze 2007, 09:13

Caveman73 - brawo za wspaniały pomysł, gminy ościenne tak zrobiły i już
w pośpiechu inne działają. :oops:
kandydat

Dołączenie: 22 Lis 2006, 12:18

Postprzez caveman73 » 08 Cze 2007, 17:10

należy pamiętać, że w Naszej Gminie istniała już spółka, która wypracowywała zyski, lecz niestety za "panowania" Burmistrza Kazimierza z niewiadomych (przynajmniej mi) przyczyn została zlikwidowana i z powrotem przekształcona w zakład budżetowy.
caveman73

Dołączenie: 28 Lis 2006, 12:53

Postprzez luk166 » 11 Cze 2007, 10:54

jak to z PUK Sp.z o.o. to ja dokładnie nie wiem, ale w sprawozdaniu ZBK jest ślad na ten temat:

4. Przedsiebiorstwo Usług Komunalnych Spółka z o.o.
PUK Spółka z o.o. powstała 01 wrzesnia 1998r z przekształcenia Zakładu Gospodarki Komunalnej i
Mieszkaniowej w Ladku Zdr. Ju sam fakt powstania Spółki był totalnie krytykowany przez radnych,
pracowników ZBK i Spółki. Ju 4-mce po powstaniu Spółki Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie rozwaało
moliwosc powrotu do formy zakładu budetowego i likwidacji Spółki. W styczniu 1999r rozpoczałem prace
w Spółce jako prezes. W maju 1999r przedstawiłem program naprawczy, lecz nie uzyskał on akceptacji

Rady i na tej samej Sesji podjeto decyzje o likwidacji Spółki. Spółka znajduje sie w likwidacji od 01 stycznia
2000r. Wszelkie prace zwiazane z likwidacja zakonczone zostały w maju 2000r. Likwidatorami Spółki sa R.
Łambucki i A. Nowak. Za wykonywane czynnosci nie pobieraja wynagrodzenia. Majatek spółki zgodnie z
uchwała Rady w Ladku Zdroju przekazany został w całosci do Zarzadu Budynków Komunalnych. Spółka
nie posiada adnego majatku ani kapitału, ani konta bankowego (jest „uspiona”). Stan wszystkich
zobowiazan i nalenosci jest uregulowany z wyjatkiem zobowiazan z tytułu wpłat na Panstwowy Fundusz
Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (ok.40tys zł). Spółka wielokrotnie odwoływała sie od decyzji Prezesa
„PFRON”. Dwukrotnie decyzje te uchylił Minister Polityki Społecznej. Ostateczne rozstrzygniecie nastapi w
2007r.
Rozstrzygniecie tego problemu umoliwi ewentualne wyrejestrowanie Spółki po zarchiwizowaniu
dokumentów i wykonaniu bilansu koncowego, zerowego przez biegłego ksiegowego.
Łukasz Fil
gadu-gadu 3642100
luk166
Aktywny Użytkownik

Powróć do Archiwum

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość